Laboratorium badawcze lub analityczne w bardzo wielu firmach stanowi podstawę funkcjonowania działalności. Dzieje się tak przede wszystkim w przypadku przedsiębiorstw związanych z przemysłem farmaceutycznym, spożywczym, kosmetycznym czy biotechnologicznym. Profesjonalne laboratorium wymaga stworzenia nie tylko odpowiedniej przestrzeni, zapewniającej odpowiednie miejsce pracy, ale także zgromadzenie niezbędnego wyposażenia, w tym przede wszystkim różnego rodzaju urządzeń, narzędzi i akcesoriów. Jednym z kluczowych urządzeń laboratoryjnych jest mieszadło mechaniczne.
Zasada działania i rodzaje mieszadeł mechanicznych w laboratorium
Mieszadła mechaniczne należą do grupy podstawowych sprzętów wykorzystywanych w laboratoriach. Zazwyczaj składają się z silnika elektrycznego, który napędza szklany lub metalowy pręt zakończony łopatkami zanurzonymi w mieszanym płynie. Silniki w urządzeniu zapewniają wydajną, długotrwałą pracę. Najczęściej stosowane są małe silniki o niewielkich rozmiarach. Ich zadaniem jest napędzanie łopatek. Wraz z mechanicznymi regulacjami są umieszczone w szczelnej obudowie zabezpieczającej je przed agresywną atmosferą w laboratorium, czyli np. oparami chlorowodoru.
Łopatki w mieszadle najczęściej są teflonowe. Połączone są z prętem przy pomocy gwintu. Kształt łopatek może być różny. W praktyce najczęściej stosowane są łopatki i prostych, prostokątnych lub trójkątnych kształtach.
Główne rodzaje mieszadeł laboratoryjnych
Warto pamiętać, że wybór właściwego mieszadła jest kluczową sprawą przy stosowaniu mieszalników. Mieszadła możemy podzielić ze względu na:
- typ przepływu generowanego w mieszanym ośrodku
- zastosowanie zależne od szybkości
- różnice konstrukcyjne wynikające z przeznaczenia dla środowisk o różnej lepkości
Możemy wyróżnić następujące typy mieszadeł laboratoryjnych:
- mieszadło łopatkowe (przepływ radialny)
- mieszadło śmigłowe (przepływ osiowy)
- mieszadło turbinowe (przepływ radialny)
- mieszadło kotwicowe (przepływ radialny)
- mieszadło uniwersalne (dynamiczny przepływ radialny)